✅ Medically reviewed by Fateme Motevalli, licensed psychologist recently
صحت علمی این مقاله توسط فاطمه متولی متخصص روانشناس در سرنخک به تازگی تایید شده است
دلیل افسردگی چیست؟ 10 عامل افسردگی که باید بدانید!
سرنخی به علل بروز افسردگی به زبان ساده

جدا از هر مسئلهای در مورد افسردگی، تا حالا به این فکر کردید که اصلا چه چیزی یا بهتر بگم چه دلایل و عوامل باعث بروز افسردگی میشه؟ شاید دچار افسردگی باشی و سوال داشته باشی که چطوری شد که افسردگی گرفتی؟ افسردگی همونطور که میدونی یک بیماری پیچیده است؛ کسی دقیق نمیدونه چه چیزی باعث میشه بوجود بیاد. بیماری افسردگی ممکنه به دلایل مختلفی بوجود بیاد و بعدش با شناسایی علائم و نشانههای افسردگی، میتونی پی ببری که افسرده هستی یا نه! اما تو این مقاله من میخوام از علتهای مهمی که موجب بیماری افسردگی میشه حرف بزنم. پس تا آخر این مقاله همراه سرنخک باش تا ببینیم تو دنیای پر رمز و راز افسردگی چه خبره…
مهمترین عامل افسردگی چیست؟
آدما به دلایل مختلفی درگیر افسردگی میشن. اینطور نیست که عامل اصلی افسردگی یکی از موارد زیره. به شکل کلی آدما به این دلایل دچارِ افسردگی میشن:
- 1) سواستفاده یا آزار سواستفاده یا آزارهای جسمی، جنسی و یا حتی عاطفی چه در دوران کودکی و چه در سنین بالاتر میتونه باعث افسردگی بشه و همین اتفاقات در آینده روی حال و روزت تاثیرات منفی و مخربی داشته باشه.
- 2) سن تحقیقات اینطور نشون داده که افرادی که سن و سال بیشتری دارند بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند. خیلی از افراد مسن به علت فقدان همسر یا دوری از فرزندان خودشون ممکنه که منزوی بشن و همین باعث افسردگی بشه. پس باید از افراد مسن و تنهای اطراف زندگیمون بیشتر مراقبت کنیم و روحیاتشون رو جدی بگیریم.
- 3) دارووهای خاص یکسری داروهای خاص وجود دارند که میتونه باعث بوجود اومدن افسردگی بشه مثلِ، ایزوترتینوئین(درمان آکنه)، داروهای ضد ویروسی اینترفرون آلفا و کورتیکواستروئیدها(داروهای ضدالتهابی) و خیلی از داروهای دیگه.
- 4) تعارض خیلی وقتا یا برای خودمون پیش اومده یا از اطرافیانمون دیدیم که یکسری افراد مدام در حال مشاجره و درگیری با دوستان یا اعضای خانواده هستن که خود همین اتفاقات باعث افسردگی جدی میشه.
- 5) فقدان مرگ و از دست دادن عزیزان اگرچه که به گفته خیلی از دانشمندان و محققان طبیعیه اما از عوامل و دلایل جدی افسردگی بهحساب میاد. نکتهای که در این مورد هست اینه که خیلی از روانشناسها میگن که بعد از از دست دادن عزیزان درگیرشدن با افسردگی بسیار طبیعیه؛ ولی فرد باید کنترل داشته باشه و نزاره که افسردگی تشدید بشه چرا که رهایی از این مدل افسردگی ممکنه خیلی سخت باشه. مرگ عزیزان شاید بشه گفت سختترین عامل اصلی افسردگی باشه.
- 6) جنسیت افراد آمارها نشون داده که زنان تقریبا دوبرابر بیشتر نسبت به مردان در معرض بیماری افسردگی هستند. قطعا شاخصترین عامل افسردگی زنان یعنی اختلالات هورمونی یکی از همین دلایله.
- 7) ژِن گاهی اوقات هیچکدوم از دلایل قبلی یا بعدی عامل افسردگی در یک شخص نیست؛ بلکه ژن خانوادگی هم میتونه به مراتب تاثیر خودش رو در بوجود اومدن این بیماری بذاره. بررسی سابقه بیماریهای روانی خانواده بسیار اهمیت داره.
- 8) رویدادها و اتفاقات مهم زندگی خیلی از اتفاقاتی که در اطراف ما رخ میده عامل بوجود اومدن افسردگی هستند. وقایعی که شاید خیلی وقتها ساده از کنارشون رد بشیم، مثل: تغییر شغل، طلاق، عدم موفقیت تحصیلی، ازدواج ناموفق و… . در کنار اینها، خیلی از مشکلات شخصی افراد هم میتونه از دلیلهای مهم افسردگی باشه یکی از اون موارد که شاید خیلیها ازش حرف نزنن، طرد شدن از آغوش گرم خانواده یا یکسری گروههای اجتماعی مثل دوستان و همکلاسیها باشه.
- 9) بیماری هر بیماریای به نوبه خودش اثرات منفی و مخربی داره که بعضی از این بیماریها میتونه روی روح و روان فرد تاثیر دوبرابر بذاره و از عوامل ایجاد افسردگی باشه.
- 10) سوءمصرف مواد مخدر یا الکل سوءمصرف مواد مخدر یا نوشیدنیهای الکلی در 30 درصد افراد منجر به افسردگی میشه. خیلی از افراد هم گمان میکنند با پناه بردن به این بلایای خانمان سوز، میتونن برای مدتی احساس بهتری داشته باشن؛ متاسفانه با این کار، فقط و فقط به شدت افسردگی خودشون اضافه میکنند. اعتیاد به مواد و الکل از مهمترین عامل های افسردگی هستند.
ارتباط هیپوکامپ مغز🧠و هورمون کورتیزول با دلایل افسردگی چیست؟
دانشمندان و محققین روانشناسی به این نتیجه رسیدهاند که هیپوکامپ در مغز افرادی که افسردگی دارند در قیاس با کسانی که دچار این بیماری نیستند به مراتب کوچکتر است. هیپوکامپ بخش کوچکی از مغز هستش که برای ذخیره خاطرات حیاتی وجود داره. هیپوکامپ کوچکتر، گیرندههای سرتونین کمتری داره و خودِ سرتونین از مواد شیمیایی درون مغز هستش که بهعنوان انتقال دهنده عصبی شناخته میشه تا پردازش احساسات افراد رو بر عهده داشته باشد. حالا دانشمندان به این فکر میکنند که چرا باید هیپوکامپ یک فردی کوچکتر باشه و نهایتا به این نتیجه نسبی رسیدند که شاید چون هورمون کورتیزول بیشتری در یکسری افراد ترشح میشه باعث افسردگی بشه. برخی از انسانها ممکنه مادرزادی و از بدو تولد با هیپوکامپ کوچکی متولد بشوند.
ارث و ژنتیک🧬 از مهمترین عوامل افسردگی!
همونطور که بالاتر ذکر کردیم، ژنتیک از عوامل جدی و مهمِ بوجود اومدن افسردگیه. ژنتیک مربوط به خانواده میشه. مشکل ژنتیکی در یک خانواده، میتونه ریسک ابتلا به بیماری افسردگی رو نسبت به خانوادهای که از لحاظ ژنتیکی شرایط بهتری داره بیشتر بکند. دانشمندان میگن که بعیده تنها یک ژن افسردگی وجود داشته باشه؛ بلکه ممکنه تعداد این ژن خیلی بیشتر از چیزی که فکر میکنیم باشه که هر کدومشون در تعامل با محیط اجتماعی و خانوادگی میتونه در بوجود اومدن افسردگی تاثیر خیلی مهم و جدی بزاره.
تاثیر داروهای خاص💊بر شکل گرفتن افسردگی
قبلا و در مقالههای قبلی هم در مورد ارتباط دارو و افسردگی باهم صحبت کردیم اما در این مورد به صورت جدی از رابطهی مصرف دارو در بهجود آمدن افسردگی میگیم. مصرف داروهای بنزودیازپینها و باربیتوراتها اثرات جدی روی افراد میزارن و باعث افسردگی میشن. کدئین و مورفینها هم در این زمینه بسیار مهم هستند. در کنار این دسته از داروهایی که اسم بردم، آنتیکولینرژیکهایی که برای تسکین درد معده تجویز میشن هم با تغییرات خلق و خوی افراد رابطه دارند. این داروها که باعث نوسانات خلق و خو میشن، ممکنه از دلایل افسرده شدن آدمها باشند.
مصرف داروهای فشارخون هم با افسردگی بیارتباط نیستند.
آیا بیماریهای مزمن هم باعث افسردگی میشوند؟
در برخی از افراد بیماریهای مزمن برای یک بازهی زمانی طولانی باعث خُلق افسرده میشه. بیماری مزمن بیماریای است که مدت زمان زیادی ادامه داره و معمولا به طور کامل درمان نمیشه. همچنین گفته میشه تا حد زیاد با رژیم غذایی مناسب، ورزش و استفاده از برخی داروها میشه این دسته بیماریها رو کنترلش کرد.
لیست بیماریهای مزمنِ منجر به افسردگی |
دیابت |
بیماریهای قلبی |
بیماریهای کلیوی |
ایدز |
MS |
کمکاری تیروئید |
خیلی از محققان بر این باورند که درمان افسردگی میتواند به روند بهبود بیماریهای مزمن کمک شایانی بکند.
دردهای مزمن و افسردگی
درد مزمن دقیقا مثل بیماری مزمن میمونه؛ یعنی اینکه یک درد اگر برای یک بازهی زمانی طولانی ادامه داشته باشه دیگه تبدیل به درد مزمن میشه. همین استمرار در درد روی خواب، ورزش و تحرک شما میتونه تاثیر منفی بزاره و نتیجهاش بشه غمگین، منزوی و نهایتا افسرده شدن.
آیا افسردگی همیشه با غم و اندوه همراه است؟
غم و اندوه یک واکنش معمول و کاملا طبیعی نسبت به اتفاقات و وقایعی هستش که اطراف ما رخ میده. از دست دادن عزیزان، تنزل شغلی و یا هر چیز دیگهای ممکنه منجر به غم و اندوه باشه و هر کسی این حس رو تجربه بکنه، اما این امر شامل افسردگی نمیشه و خوب هر کسی افسردگی رو تجربه نمیکنه؛ چراکه افسردگی علائم دیگهای مثل احساس کمارزشی، افکار منفی و خودکشی و خیلی از موارد دیگه رو با خودش بههمراه داره و همین، وجه تمایز این دو مورد به شمار میآید. برای اطلاع از علائم و نشانههای افسردگی👉 مطلب اختصاصی سرنخک رو بخون.
افسردگی بیماری نیست که بشه به سادگی ازش گذشت کرد. میتونی به کمک من و دوستام در سرنخک نه تنها عوامل و دلایل، بلکه نشانهها و علائم اون رو شناسایی کنی و بهتر بتونی درمانش کنی. پس با ارتقا دانشت در این زمینه و البته در کنارش مشاوره از روانشناس متخصص و خبره میتونی آگاهی بیشتری در این زمینه کسب کنی. میدونم قبلا بهت گفتم ولی بازم میگم در روند بهبودی این بیماری باید خیلی صبور باشی و ناامید نشی چراکه پروسه 👈 درمان افسردگی 👉 زمانبره.
❓ سوالات پر تکرار شما
- دلیل افسردگی چیست؟ سواستفاده یا آزار جنسی – سن و سال – داروهای خاص – تعارض – از دست دادن عزیز – ارث و ژن – بیماری یا سو مصرف موادمخدر و الکل
- 3 علت اصلی افسردگی کدام موارد است؟ صدمه عاطفی – سن و سال – زمینه ارثی در اعضای خانواده… جهت اطلاع بیشتر مقاله را بخوانید
تا اخر نوشته رو خوندم☺️ اصلا مثل بقیه خسته کننده نبود
خوشالم که برات مفید بوده عزیزم☺️
من چند وقت پیش توسط کسیکه عاشقش بودم، به زور مورد تجاوز قرار گرفتم😭 از اون موقع به بعد، حالم خیلی بده
حس میکنم افسرده شدم… شبا کابوس میبینم اون لحظه رو
نمیدونم چکار کنم
به هیچکسم جز شما نگفتم
کمکم کنید🙏🏻😞
خیلی مفید و کاربردی بود، ممنونم ازتون❤️