✅ Medically reviewed by Fateme Motevalli, licensed psychologist recently
صحت علمی این مقاله توسط فاطمه متولی متخصص روانشناس در سرنخک به تازگی تایید شده است
درمان افسردگی – بهترین روش درمان افسردگی را میدانید؟
سَـرِنَـخـی به راههای درمان افسردگی

آیا افسردگی درمان دارد؟ اگر دارد، چگونه میتوان افسردگی را درمان کرد؟ درمان افسردگی چقدر زمان میبرد؟ الان که داری این مطلب رو میخونی، احتمالا این سوالا و خیلی موارد دیگه ذهنت رو درگیر کرده. اگر ممطئن نیستی که افسردگی داری، پیشنهاد میکنم حتما مطلب افسردگی چیست؟ رو بخونی. همچنین در همین صفحه که درحال مطالعه هستی، من بهت اغلب نکاتی که باید برای درمان افسردگی بدونی رو میگم. و آماده میشی تا در این مسیر، قدم برداری. پس با من و سرنخک همراه باش❤️
آیا افسردگی قابل درمان است؟
مدت زیادی هست که بین متخصصین روانشناسی و روانپزشکی، اختلاف نظر وجود داره. به این دلیل که خیلیها عقیده دارند افسردگی به نوعی یک بیماری پنهانه. چیزی شبیه به سرطان. پنهان نه از این جهت که علائمی نداشته باشه. از این جهت که ممکنه علائم و نشانههای این بیماری، برای مدتی کمرنگ بشن و فرد احساس بهبودی بکنه. اما در آینده دوباره حالش بد بشه. بعضی از روانشناسها عقیده دارند که روانشناسی درمان 100 درصد نمیشه. بلکه عوارضش مدیریت شده و اثرات جانبی این اختلال روی زندگی افراد، به قدری کاهش پیدا میکنه که دیگه احساس افسرده بودن نمیکنند.
هنوز هیچکس نمیداند که افسردگی قابل درمان است یا نه! اما ما به کمک روشهای موثر درمان افسردگی، عوارض جانبی این بیماری را بهبود میدهیم.
افسردگی چگونه درمان می شود؟
مجموعهی اقداماتی که برای بهبود یا درمان افسردگی قابل انجامه، به دو دستهی درمان به کمک متخصصین و درمان به صورت فردی، تقسیمبندی میشه. ازونجایی که افسردگی یک اختلال روانشناسی یا بهتره بگم یکم بیماری روانی محسوب میشه، اولین، بهترین و مطمئنترین راه درمان افسردگی، قطعا کمک گرفتن از تیم متخصصین این حوزه هست.
عموماً بیماران مبتلا به افسردگی، بهتره به صورت همزمان، توسط روانشناس + روانپزشک در راه درمان، راهنمایی بشه.
- روانشناس / مشاور / رواندرمانگر / تراپیست : به ریشههای شخصیتی و رفتاری درون شما رسیدگی میکنه و تلاش میکنه عواملی که منجر به افسرده شدن شما میشه رو رفع کنه. مثلا افکار منفی – مشکلات شخصیتی – اختلالات شخصیت – تأثیرات افراد روی شما و…
- روانپزشک : به وضعیت فیزیکی شما، هورمونهایی که منجر به افسردگی شما شدن و به شکل کلیتر، روی عوامل شیمیایی بروز افسردگی متمرکز میشه و به درمان افسردگی شما سرعت میبخشه.
چرا افسردگی درمان نمی شود؟
- دلیل اول درمان نشدن افسردگی، انتخاب روانشناس یا روانپزشک غلط هست و همین باعث میشه که تیم درمان، انتخابهای درستی نداشته باشند. مثلا شما به تشخیص روانشپزشک، نیاز به درمان دارویی نداری و باید حتما رواندرمانی بشی، اما به اشتباه مصرف دارو رو شروع میکنی. یا مثلا برعکس شما حتما نیاز داری که در کنار رواندرمانی، دارو هم مصرف کنی تا زودتر بهبود پیدا کنی، اما مشاور شما اصرار داره به غلط که فقط رواندرمانی کنی. همین باعث میشه درمان شما دیر اتفاق بیوفته یا اتفاق نیوفته. تشخیص اشتباه حتی منجر میشه که شما درمان رو رها کنی و حالت بدتر هم بشه!
- دلیل دوم هم دقیقا مرتبط به همین موضوع هست. شما برای درمان افسردگی نیاز به تیم درمانی داری. اولین عضو، رواندرمانگر شماست. شما در ابتدا به روانشناس مشاور مراجع میکنی و شرح حال میدی. بعد از تشخیص که ممکنه 1 تا 3 جلسه طول بکشه، در نهایت تصمیم گرفته میشه که به کدوم روش، درمان شما آغاز بشه. حالا همین روانشناس، میتونه تشخیص بده که روانپزشک هم شما رو ویزیت کنه و در صورت لزوم، درمان دارویی رو همزمان با رواندرمانی داشته باشی. معمولا روانشناسهای معتبر و علمی و همچنین روانپزشکهای معتبر، یک تیم درمانی دارند. چون درمان دارویی و رواندرمانی، هردو از پایههای مهم هستند.
برای درمان افسردگی چه باید کرد؟
اولین قدم، کمی مطالعه و جستجو درباره چیستی افسردگی، علائم و نشانههای افسردگی، عوامل و دلایل افسردگی، انواع افسردگی و… هست. من در سرنخک به کمک دوستانم، مقالات خیلی خوبی برای شما آماده کردیم. که میتونی با چرخیدن تو سایت، بخونیشون و متوجه بشی چگونه افسردگی خود را درمان کنم؟
دومین قدم، جستجو برای یک روانشناس هست. ما در سرنخک، این مورد رو هم داریم. کافیه روی آیکون پایین صفحه بزنی و با بچههای پشتیبانی صحبت کنی.
سومین قدم، دادن شرح حال در جلسهی رواندرمانی هست. این شرح حال رابطهی مستقیمی با تشخیص بهترین راه برای درمان افسردگی شما داره. هرچقدر صادقتر و بازتر باشی، کارِ درمانگر راحتتر و سریعتر میشه. بعد از اینکه تشخیص داده شدی، باقی مسیر رو درمانگر برات توصیف میکنه و با همدیگه تصمیم میگیرید که پروسه درمان رو شروع کنید.
چهارمین قدم، اعتماد به پروسه درمان، درمانگر، روانپزشک و پایبندی به درمانه. این ینی جلسات رواندرمانی رو، در صورت تجویز، داروهای درمانی رو، به صورت منظم ادامه بدی تا به بهبودی نزدیک و نزدیکتر بشی😘
چه زمانی باید برای درمان افسردگی اقدام کنم؟
هر فردی، در تمام طول زندگی خودش، همیشه باید تحت نظر رواندرمانگر باشه. در مواقع حساس، هفتهای 1 جلسه و در مواقع عادی و حالِ خوب، شاید ماهی یک جلسه یا 2 ماهی یک جلسه. اما به شکل کلیتر، اگر علائم و نشانههای افسردگی رو برای بیش از 2 هفته تجربه کردی، بهتره حتما با رواندرمانگر خودت مطرح کنی. اگر بیش از این مدت از حالات افسردت میگذره، ینی مثلا 2 ماه 6 ماه یا حتی بیش از 1 سال، بهتره هرچه سریعتر رواندرمانگر رو ببینی و خودت رو از این رنج نجات بدی.
آیا ممکن است افسردگی خودبخود رفع شود؟
ما یک نوعی از افسردگی داریم که بهش میگن SAD یا اختلال افسردگی فصلی که در بازههایی از سال، ممکنه آدما دچارش بشن. راجب این مدل خاص از اختلال افسردگی، در مقالهای در سرنخک برات نوشتیم. حتما بخونش. در این نوع خاص،بیماری افسردگی رفع نشده. بلکه عوارضش خاموش شده و در بازهی دیگهای(فصل دیگه) دوباره آشکار میشه.
بعضی آدما با شیوههایی مثل تغییر سبک زندگی و ورزش کردن، عوارض افسردگی رو کاهش میدن و تصور میکنند که خود به خود رفع شده. اما در اشتباه هستند. به این دلیل که تغییر سبک زندگی و یا ورزش کردن، بخشی از پروسهی درمان افسردگی هست که توسط رواندرمانگر به شما یاد داده میشه.
امروزه با فراوانی اطلاعات به کمک اینترنت، ممکنه بعضی آدما این دو روش درمانی رو خودشون یاد بگیرند و بخشی از درمان رو انجام بدند. این اتفاق خیلی خوبه اما نباید فراموش کنی که ریشههای افسردگی مثل اضطراب فراگیر یا نوشخوارهای فکری، تنها توسط متخصص روانشناس درمان میشه و به صورت خوددرمانی امکان پذیر نیستند.
انواع راه های درمان افسردگی چیست؟
آدما با توجه به میزان آگاهی که نسبت به بیماری افسردگی دارند، تصمیم میگیرند که روشهای درمان خانگی افسردگی رو دنبال کنند یا روشهای درمان به کمک متخصص. من در این مطلب از هردوی این روشها برات صحبت میکنم و در مقالات دیگری، هرکدوم رو تلاش میکنم مفصلتر باز کنم.
درمان افسردگی با رواندرمانی 🛋
وقتی که جلسات رواندرمانی رو با روانشناس شروع میکنی، بعد از مدتی کم کم به شناخت بیشتری از دلایل افسردگی خودت میرسی. ناکامیهایی که تجربه کردی. واکنشی که در درونت به اون ناکامی داشتی و داری. اینکه چطور باید از مراحل سخت زندگی، عبور کنی. یا وقتی که دچار اضطراب میشی، چه تمارینی رو در اون لحظه انجام بدی تا به آرامش برسی. اینکه یادبگیری چطور حل مسئله انجام بدی. چطور در مواقع حساس، درست فکر کنی. همه این اتفاقات طی رواندرمانی رخ میده. دارو ممکنه اثرات جانبی افسردگی رو تا زمانی که مصرف میکنی، کنترل کنه؛ اما ریشههای افسردگی رو نمیتونه رفع کنه. یعنی دقیقا طرز تفکر، مشکلات شخصیتی و…
روانشناسها میتونن با رویکردهای علمی مختلف درمان روانشناختی افسردگی و انواع رواندرمانی برای درمان افسردگی کمک کنند. بطور مثال:
- درمان افسردگی با رویکرد شناختی رفتاری یا Cognitive-Behavioral Therapy (CBT)
- درمان افسردگی با رویکرد شناختی یا Cognitive Therapy
- درمان افسردگی با رویکرد روانکاوی یا Psychoanalysis
- و…
آیا لازمه درباره رویکردهای درمانی بدونم؟
اصلا! در اولین جلسه، با اولین صحبتها، شما یا با مشاور ارتباط مثبتی برقرار میکنی یا نه. همونجا تصمیم میگیری که ادامه بدی یا به سراغ متخصص دیگهای بری. و تو 10 جلسه اول هم، متوجه میشی معمولا که با رویکرد درمانگر احساس راحتی داری یا نه. اگر راحت نبودی، اول با درمانگر مطرح میکنی. و بعد به توصیه خودش، یا با رویکرد دیگهای باهاش ادامه میدی یا به سراغ متخصص دیگهای میری.
درمان افسردگی با دارو 💊
داروهای افسردگی یک روش معمول از درمان این بیماریه. خیلی از افراد برای درمان افسردگی ممکنه که مدت کوتاهی از داروها استفاده میکنند، در حالی که خیلیهای دیگه ممکنه که در یک بازه زمانی طولانیتری از انواع داروها استفاده کنند. پزشک متخصص در این مورد عوامل زیادی رو در نظر میگیره تا داروی مناسبی رو برای فرد مورد نظر تجویز بکنه که این عاملها شامل عوارض داروها، تداخلات دارویی، هزینه و علائمهای خاص میشه. اما داروهایی که برای درمان افسردگی توصیه میشن شامل چند دستهبندی میشن. مثلا دو مورد رو برات توضیح میدم.
دارودرمانی افسردگی با مهارکننده های بازجذب سروتونین
این داروها به اسم SSRI هم شناخته میشن. این نوع از داروها معمولا عوارض کمتری نسبت به داروهای دیگهای از افسردگی دارند. فلوکستین، سرترالین و سیتالوپرام همگی تو دستهی بازجذب کنندههای سرتونین هستند. افسردگی، با سطح پایین سرتونین کاملا مرتبطه و این داروها کمک میکنند تا سطح سرتونین شما بالا بیاد و همین امر هم باعث میشه تا شدت افسردگی کاهش پیدا بکند.
درمان دارویی افسردگی با داروهای ضدافسردگی سهحلقهای
داروهای ضدافسردگی سهحلقهای اجازه میدن که سروتونین (هورمون احساس خوب) و نوراپینفرین (نوراپینفرین در بدن هم بصورت هورمون و هم به صورت انتقال دهنده عصبی کارکرد داره. در حالت هورمون، باعث افزایش تپش قلب، انقباض رگها، انبساط راههای هوایی، افزایش قند خون و افزایش جریان خون عضلات و مغز شده) بیشری در مغز شما باقی بمونه و همین اتفاق باعث بهبود در رفتار میشه؛ این داروها خیلی میتونن موثر و مفید باشند، اما عوارض جانبی شدیدتری رو هم بهمراه خودشون دارند.از این داروها زمانی استفاده میشه که از بقیه داروها جوابی نگرفته باشیم. دو نمونه از داروهای ضدافسردگی سهحلقهای، پرامین و نورتریپتیلین هستند.
موثر ترین راه های درمان افسردگی در خانه 🏠
خیلی از راه های درمان افسردگی در منزل و درمان خانگی افسردگی وجود داره که میتونه خیلی مفید و موثر باشه در روند درمان؛ اما چیزی که هست اینه که قبل از استفاده از این روشهایی که در ادامه برات میگم، حتما باید با روانشناس متخصص خودت مشورت کنی.
درمان طبیعی افسردگی 🧘♀️🍃
یکسری روشهای درمانی خاص تحت عنوان درمان افسردگی به صورت طبیعی میتونن در پروسهی درمان به شما کمک کنند. یجورایی مشابه تأثیرات داروها هستند.
درمانهای طبیعی افسردگی |
مصرف موارد غذایی پروتئینی بیشتر |
طب سوزنی |
ماساژ |
مراقبه، مدیتیشن و یوگا |
درمان افسردگی با تغییر سبک زندگی 🧩
بعضی از تغییرهای ساده توی سبک زندگی، کاملا میتونه در روند درمان افسردگی موثر باشه و تاثیر خودش رو بزاره. یکی از این کارها دوری از نوشیدنیهای الکلی هستش. شاید یکمی باورش سخت باشه اما خیلیها، وقتی که نوشیدنیهای الکلی یا مواد مخدر مصرف میکنند، در اون بازه افسردگی رو فراموش میکنند، اما بلافاصله بعد از تموم شدن اثر این موادها تازه افسردگی خودش رو به شکل شدیدتری نشون میده. جدا از این دو مورد، خوردن غذاهای مغذی و مفید و انجام دادن فعالیتهای ورزشی، میتونه کمک کنه تا احساس بهتری داشته باشی. ورزش منظم باعث میشه که سطح اندورفین شما بالا بره.
خواب کافی برای سلامت روح و روان و جسم بسیار موثر و مفیده و از موارد بسیار مهم برای درمان افسردگی به حساب میاد.
چطور میتونم بهترین درمان افسردگی رو انتخاب کنم؟ 🎯
کدام روش درمان افسردگی برای من بهتر است؟
- اولین نکته و شاید مهمترین نکتهای که باید بدونی اینه که هیچکس نمیتونی به تنهایی به جنگ با این بیماری بره و در مسیر افسردگی حتما نیاز به مشاور یا روانشناس متخصص داری؛ که پیدا کردن یک متخصص در این زمینه خیلی مهم و تاثیر گذاره. بعد از اینکه با روانشاس ملاقات کردی باید بدونی که پایبندی به برنامه درمانی خیلی مهمه. همیشه ممکنه که درهفتههای اول دلسرد بشی و حس کنی که دیگه نمیتونی ادامه بدی؛ ولی باید بدونی که انواع درمانها برای افسردگی ممکنه چند هفته تا چندماه طول بکشه.
- اینکه انتخاب کنی دارودرمانی کنی؛ رواندرمانی کنی یا به درمان افسردگی در خانه بپردازی، انتخاب بسیار مهم و کلیدی هست. بسیاری از آدما به خاطر ترس غیرمنطقی که از دارو دارند، مخالفت غیرمنطقی میکنند. اما وقتی به روانپزشک مراجعه میکنند و آگاهیشون بیشتر میشه، بدون گارد، دارودرمانی رو شروع میکنند.
- عدهی دیگهای باور دارند روانشناس کمک موثری نمیکنه و باید با راههای خانگی خودشون رو درمان کنند. این افراد نمیدونن که ریشههای درونی ما باعث بروز افسردگی میشه. ینی باورهای غلط، سختگیریهای غیرمنطقی و مشکلات شخصیتی که از پدر و مادر به ارث میرسه یا محیط اونا رو برای ما ایجاد میکنه. این موارد فقط و فقط با رواندرمانی رفع میشن. هیچکسی نمیتونه خوددرمانی کنه.
- درمانهای طبیعی و خانگی میتونه نقش کمک کننده در فرآیند درمان افسردگی رو داشته باشه. ینی شما جلسات رواندرمانی خودت رو میری. بعد دکتر توصیه میکنه یا هر روز نیم ساعت پیاده روی بکن، یا دارو مصرف کن. یا دکتر توصیه میکنه روزی 10 دقیقه زیر نور آفتاب مستقیم بری. یا توصیه میکنه حتما مدیتیشن انجام بدی در مواقع اضطرابی. اینها همه به توصیه دکتر و به عنوان مکمل درمان استفاده میشه و پایههای اصلی درمان افسردگی نیستند.
درمان افسردگی چقدر طول میکشد؟ ⏳
طول درمان افسردگی چقدر است؟ پاسخ به این سوال، بستگی به چند فاکتور اساسی داره:
- نوع اختلال افسردگی
- شیوهی درمان افسردگی
- ساختار جسمی و روانی فرد مبتلا
نوع اختلال افسردگی: برخی از انواع افسردگی به صورت اپیزودیک هستند. ینی دورههایی از افسردگی رو فرد مبتلا تجربه میکنه. یا مثلا افسردگی فصلی دقیقا در بازههای خاصی از سال آشکار میشه. یا مثلا افسردگی پس از زایمان ویژگیهای خاص خودش رو داره. ملال پیش از قاعدگی که هر ماه ممکنه خانومها درگیرش بشن، شرایط متفاوتی داره نسبت به بقیه.
شیوهی درمان افسردگی: به این دلیل تأثیر داره که مثلا برخی شیوهها مثل روانکاوی، در طولانی مدت به نتیجه میرسند. یا مثلا شیوهی شناختی رفتاری معمولا سریعتر به نتیجه میرسه. بعد بازم به تشخیص متخصص، ممکنه شما نیاز به دارودرمانی داشته یا نداشته باشید. اگر دارودرمانی هم بکنید، معمولا آثار مثبت داروها بعد بین 2 تا 4 هفته نمایان میشه. مثلا اگر ورزش رو به عنوان مکمل درمانی انتخاب کنی، بعد از 1 هفته تأثیرش رو ممکنه ببینی.
ساختار جسمی و روانی فرد مبتلا: منظور اینه که بعضی افراد به انواع افسردگی و یا روشهای خاصی از درمان افسردگی، سریعتر بدنشون جواب میده. برخی مثلا نسبت به داروها مقاوم هستند. برخی دیگه ورزش به شدت روشون اثر میذاره. عدهای از مبتلایان افسردگی باید حتما به کمک رواندرمانی ریشههای اضطرابی رو کنترل کنند.
یکی از ساده ترین و بهترین مطالبی بود که تو این چند ساعت راجب درمان افسردگی خوندم! دمتون گرم… پول دستم بیاد مشاورم رو با تیم شما شروع میکنم…
سلام نادیا جان
در خدمتت هستم 🙏🏻
هرزمان خواستی، کافیه رو آیکون سبز رنگ پایین صفحه بزنی و با پشتیبانی صحبت کنی
سریعترین روش درمان افسردگی چیه؟
سلام محمد جان
ترکیب جلسات رواندرمانی + تجویز دارو یکی از سریعترین مسیرها برای درمان افسردگیه. البته تجویز دارو برای همهی افراد افسرده نیازی نیست. این مورد به تشخیص مشترک دکتر روانشناس و روانپزشک تصمیمگرفته میشه.